ATIKTAN SEBZEYE YOLCULUK
PROJE ADI: ATIKTAN SEBZEYE YOLCULUK
PROJENİN AMACI: Çevremizde var olan atık seviyesini en aza indirerek yenilebilir bir ürün elde etmek. Sıfır Atıkları kullanarak doğal gübre elde ederek, toprağın ve yeraltı sularının kirlenmesini önleyerek çevre kirliğini azaltmak.
HAZIRLAYAN: T.S.D ÇORLU ÖZEL EĞİTİM MESLEK OKULU
2023 yılının Mart ayında başlayan projemizi gerçekleştirebilmek için öncelikler tespit edildi. “Atıktan Sebzeye Yolculuk” adını koyduğumuz projemiz için ihtiyaç duyulan seralarımızın oluşturulması için gerekli çalışmalar yapıldı. Atıklar toplandı ve gübre üretimine geçildi.
Okulumuzda mevcut bulunan Giyim Üretim Alanı, El Sanatları Alanı, Mobilya ve İç Mekan Teknolojisi Alanı, Cam ve Seramik Teknolojisi Alanı ile Yiyecek İçecek Alanında eğitim amaçlı üretilen ürünler sergilenerek ürün bağışlarından elde edilen gelirler ve okul aile birliğimize bağış yapan gönül dostu hayırseverlerimizin de desteği ile ; okulumuz Tarım Teknolojileri / Tarım / Bahçe Peyzaj Alanına sera oluşturabilmek için çalışıldı. Projemizin temel amacı atıkları kullanarak çevre kirliğini en aza indirerek; yemekhanemizdeki sebze atıklarını, çay posalarını,karton atıklarını, okulumuz bahçesindeki her türlü doğal atığı (yaprak, yabani ot, çalı çırpı v.b.), atık bidonları da kullanarak doğal sıvı gübre üreterek, bu gübreden her türlü sebzeyi seramızda doğal yöntemlerle yetiştirmek ve yetiştirlen sebzeleri de Okulumuz Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı Atölyesinde yenilebilir hale dönüştürerek özel gereksinimli öğrencilerimize sunmaktır. Bu projedeki asıl amaç Sıfır Atık ile, geri ve ileri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığı arttırmaktır.
Bu amaç doğrultusunda; okulumuz bahçesinde bulunan dökülmüş ağaç yaprakları ve dönüşebilir atıklar bir alanda toplandı.Okulumuzun hijyeni için kullanılan temizlik malzemelerinin plastik bidonları yıkanarak hazır hale getirildi.Gün sonunda çıkan çay posaları bir kovada toplandı.Toplanan çay posalarını,karton atıklarını, okulumuz bahçesindeki her türlü doğal atığı (yaprak, yabani ot, çalı çırpı v.b.), su ve gübrenin mayalanması için bir avuç doğal gübre bidonların içine dolduruldu. Hazırlanan bidonlar belirli sıcaklık ve ışıkta 6 hafta boyunca bekletilerek sıvı gübreler oluşturuldu.Oluşturulan Doğal sıvı gübreler, okulumuz bahçesinde projemizin yılın 12 ayı aktif uygulanabilmesi için; her biri 4mX22m büyüklüğündeki 3 adet seralarda üretimi yapılan sebzelerin büyümesi amaçlı kullanıldı. Seralarımızda sebze yetiştirilmesinde atıklardan üretilen sıvı doğal gübre kullanılarak toprağın beslenmesi sağlandı. Suni kimyevi gübre kullanılmayarak toprağın ve yeraltı sularının kirlenmesi önlendi.
“ATIKTAN SEBZEYE YOLCULUK” Projemizde; Doğal atıklardan üretilen Sıvı gübre ile yetiştirilmesi hedeflenen, marul, biberler, ıspanak v.b. sebzeler proje için oluşturulan seralarımızda doğal olarak üretilmiştir.Her türlü atıklardan üretilen sıvı gübrelerden üretilen sebzeler; T.S.D. Çorlu Özel Eğitim Okulumuz bünyesinde bulunan Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölyesinde yenilebilir haline getirilerek geri dönüştürülmüştür. Özel gereksinimli öğrencilerimizin doğal ürünle beslenmelerine katkı sağlanmıştır. Toprağın ve yeraltı sularının kirlenmesi önlenmiştir. Sıfır atıklar yenilebilir ürüne dönüştürülmüştür. Projemizin ile doğal atıklar ürüne dönüştürülerek, okul bahçemizde bulunan tarım alanı ve seralarımızda yılın 12 ayı atıklardan elde edilen doğal gübrelerle ekonomik sürdürülebilirliği de gerçekleştirilmişitir.